Vegyestüzelésű kazán

Defro vegyestüzelésű kazán család lakossági és ipari méretben, ventilátorral felszerelve

A Defro KDR 3 hagyományos, gravitációs kéményhuzat elvén működő vegyestüzelésű kazán, mely jól használható a fa eltüzelésére. Két huzatszabályozóval rendelkezik: elsősorban az elsődleges huzatajtóval, továbbá a másodlagos, azaz szekunder légbeeresztővel szabályozható az égés, ami a tűztér ajtaján található. További nagy előnye, hogy 20 kW-teljesítménytől 55 cm mély a tűztere, valamint döntött a pakoló ajtaja, így a méteres rönköket elég csak két részre vágni, és a tűztérbe rakodása is egyszerű.

 

A KDR 3 Plus típus egy továbbfejlesztett fatüzelésű kazán. Ventilátorral, égést vezérlő elektronikával, füstgáz hőmérséklet érzékelővel szerelték fel. Az égéshez szükséges levegőt a ventilátor fordulatszám szabályozásával juttatja be a tűztérbe, külön választva és előmelegítve a primer és szekunder levegőt. A primer levegő a rostélyok alatt, a szekunder levegő a tűztér oldalfalán kialakított lyukakon keresztül érkezik. Figyelembe veszi a távozó füstgáz hőmérsékletét, valamint az előremenő víz hőmérsékletét, így ez alapján szabályozza a kívánt levegő mennyiségét.

 

Az Optima Plus MAX az ipari kivitele a Defro vegyestüzelésű kazán családnak. 50-250 kW teljesítmény tartományban elérhető, valamint vezérlő elektronikával és ventilátorral felszerelt, mint a KDR3 Plus típus.

 

 

 

Tisztítás, hőcserélők

A KDR 3 és KDR 3 Plus tálcás hőcserélővel rendelkezik, melyet a legfelső ajtón keresztül tisztítható. A kazánhoz mellékelt pucoló szettel pofon egyszerű a kazán takarítása. A hőcserélőről lesepert hamut és kormot a tűztér alatt található hamutérből kell eltávolítani. Az Optima Plus MAX esetében további tisztítóajtók találhatóak a kazán két oldalán, ahonnan eltávolítható a szennyeződés.

Vezérlő elektronika: magyar nyelvű Defro K3P

A KDR 3 Plus és Optima Plus Max magyar nyelvű Defro K3P szabályozóval rendelkezik. A kazán mellé telepített puffertartály alsó és felső hőmérsékletét figyeli, majd ez alapján szabályozza a töltő szivattyút. Ha bojler van a rendszerben, akkor annak is vezérli a szivattyúját, valamint egy darab motorosan kevert fűtési kört szobatermosztát jel alapján. (ez lehet radiátor vagy padlófűtés kör)

Defro vegyestüzelésű kazán bekötése

A kazánok köthetőek zárt fűtési rendszerbe. Ebben az esetben visszahűtő szelep beépítése kötelező. (Regulus DBV1) Javasolt a kazán mellé beépíteni szigetelt puffertartályt és valamilyen kazánvédelmet alkalmazni. (Laddomat, ESBE LTC, ESBE VTC) Ez az eljárás minden vegyestüzelésű kazán esetében szükséges és kötelező, amelyben nincs gyárilag beépített vészhűtőkör. Megakadályozható a kazán túlhevülése egy esetleges figyelmetlenség következtében, valamint óvjuk a kazánt a túl alacsony visszatérő hőmérséklettől. A puffer jelentősen növeli a fűtés kényelmét, az égés során felszabaduló energiát tárolja. Mivel a kazán égése kevésbé szabályozható és lefojtott levegő mellett rossz hatásfokkal üzemel, így a begyújtás után keletkező nagy mennyiségű hőenergiát célszerű egy puffertartályban eltárolni. Ennek három előnye van:

 1. ritkábban kell begyújtani, így kényelmesebbé válik a tüzelés
 2. a kazán sokkal jobb hatásfokkal üzemel
 3. nő a kazán élettartama

Jellemzők

 • 4 év jótállás a kazántestre, 2 év az elektromos és forgó-mozgó alkatrészekre
 • 6 mm vastag minősített kazánacélból készült kívül-belül (Optima Plus Max 8 mm)
 • 83 %-os hatásfok
 • vízhűtéses rostélyok
 • állítható magasságú szintező lábak
 • lábbal mozgatható rostély tisztító és parázs mozgató mechanika
 • 55 cm mély tűztér

További előnye a KDR Plusnak egy hagyományos kazánnal szemben

 • puffertartállyal egybeépítve magasabb szintű kényelmet biztosít és még nagyobb tüzelőanyag megtakarítást
 • előállítható vele a használati meleg víz (bojler szükséges)
 • égés során a fa mindig a legoptimálisabb levegőellátást kapja
 • füstmentes égés
 • nem távozik a kéménybe a forró füstgáz, mivel szabályozható annak a hőfok
 • szabályozható teljesítmény
 • a vezérlő elektronika programja frissíthető USB-n keresztül

További előnye a KDR Plusnak egy faelgázosító kazánnal szemben

Nem érzékeny a fa nedvesség tartalmára. Nem teszi tönkre belülről a drága kerámia betéteket a lerakódott kátrány.

A kazán hozza a mai kor színvonalát. Mire gondolok? Jó kialakítású, szabályozható és ez által takarékos!

Konkrétan: 8-10 kW hőigény, kis vízterű, zárt fűtési rendszer + régi bojler (80 liter) párosítva egy 25kW-os szilárd tüzelésű kazánnal.

Az eredmény:

Napi egyszeri begyújtás, mindezt minden további felügyelet nélkül. És a takarékosság? A hőigény és a fűtési rendszer nem változott csak a kazán, mégis a felhasznált tüzelőanyag mennyiség kb. 40%-al csökkent. Illetve nem szükséges a “folyamatos” kazán felügyelet. Számomra is döbbenet, de tény, hogy egy új, modern kazán, szemben egy 40 -50 éves konstrukciójú kazánnal ennyivel jobb. Természetesen még lehetne további megtakarításokat elérni, de ha valaki nem maximalista, akkor ma 2014-ben a legjobb ár-érték arányú kazánt ismerheti meg a Defro KDR-ben.

Tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy mindenképpen megéri korszerű kazánra váltani.

Sándor
Dunaföldvár

Termékek szűrése Megjelenítés 3 találat
Ár
Kategória
Teljesítmény
Max. fűthető alapterület
Tüzelőanyag adagolás
Tüzelőanyag