Vegyestüzelésű kazán

MCE V1 és V3 Agro vegyestüzelésű kazán család lakossági és ipari méretben, ventilátorral felszerelve

Az MCE V1 és V3 Agro hagyományos, gravitációs kéményhuzat elvén működő vegyestüzelésű kazán, mely jól használható a fa eltüzelésére. Két huzatszabályozóval rendelkezik: elsősorban az elsődleges huzatajtóval, továbbá a másodlagos, azaz szekunder légbeeresztővel szabályozható az égés, ami a tűztér ajtaján található. További nagy előnye, hogy 20 kW-teljesítménytől 55 cm mély a tűztere, valamint döntött a pakoló ajtaja, így a méteres rönköket elég csak két részre vágni, és a tűztérbe rakodása is egyszerű.

A V1 és V3 Agro Plus típus egy továbbfejlesztett fatüzelésű kazán. Ventilátorral, égést vezérlő elektronikával, füstgáz hőmérséklet érzékelővel szerelték fel. Az égéshez szükséges levegőt a ventilátor fordulatszám szabályozásával juttatja be a tűztérbe, külön választva és előmelegítve a primer és szekunder levegőt. A primer levegő a rostélyok alatt, a szekunder levegő a tűztér oldalfalán kialakított lyukakon keresztül érkezik. Figyelembe veszi a távozó füstgáz hőmérsékletét, valamint az előremenő víz hőmérsékletét, így ez alapján szabályozza a kívánt levegő mennyiségét.

Az Optima Plus MAX az ipari kivitele a Defro vegyestüzelésű kazán családnak. 50-250 kW teljesítmény tartományban elérhető, valamint vezérlő elektronikával és ventilátorral felszerelt, mint a KDR3 Plus típus.

Tisztítás, hőcserélők

A KDR 3 és KDR 3 Plus tálcás hőcserélővel rendelkezik, melyet a legfelső ajtón keresztül tisztítható. A kazánhoz mellékelt pucoló szettel pofon egyszerű a kazán takarítása. A hőcserélőről lesepert hamut és kormot a tűztér alatt található hamutérből kell eltávolítani. Az Optima Plus MAX esetében további tisztítóajtók találhatóak a kazán két oldalán, ahonnan eltávolítható a szennyeződés.

Vezérlő elektronika: magyar nyelvű Defro K3P

A KDR 3 Plus és Optima Plus Max magyar nyelvű Defro K3P szabályozóval rendelkezik. A kazán mellé telepített puffertartály alsó és felső hőmérsékletét figyeli, majd ez alapján szabályozza a töltő szivattyút. Ha bojler van a rendszerben, akkor annak is vezérli a szivattyúját, valamint egy darab motorosan kevert fűtési kört szobatermosztát jel alapján. (ez lehet radiátor vagy padlófűtés kör)

Defro vegyestüzelésű kazán bekötése

A kazánok köthetőek zárt fűtési rendszerbe. Ebben az esetben visszahűtő szelep beépítése kötelező. (Regulus DBV1) Javasolt a kazán mellé beépíteni szigetelt puffertartályt és valamilyen kazánvédelmet alkalmazni. (Laddomat, ESBE LTC, ESBE VTC) Ez az eljárás minden vegyestüzelésű kazán esetében szükséges és kötelező, amelyben nincs gyárilag beépített vészhűtőkör. Megakadályozható a kazán túlhevülése egy esetleges figyelmetlenség következtében, valamint óvjuk a kazánt a túl alacsony visszatérő hőmérséklettől. A puffer jelentősen növeli a fűtés kényelmét, az égés során felszabaduló energiát tárolja. Mivel a kazán égése kevésbé szabályozható és lefojtott levegő mellett rossz hatásfokkal üzemel, így a begyújtás után keletkező nagy mennyiségű hőenergiát célszerű egy puffertartályban eltárolni. Ennek három előnye van:

 1. ritkábban kell begyújtani, így kényelmesebbé válik a tüzelés
 2. a kazán sokkal jobb hatásfokkal üzemel
 3. nő a kazán élettartama

Jellemzők

 • 4 év jótállás a kazántestre, 2 év az elektromos és forgó-mozgó alkatrészekre
 • 6 mm vastag minősített kazánacélból készült kívül-belül (Optima Plus Max 8 mm)
 • 83 %-os hatásfok
 • vízhűtéses rostélyok
 • állítható magasságú szintező lábak
 • lábbal mozgatható rostély tisztító és parázs mozgató mechanika
 • 55 cm mély tűztér

További előnye a KDR Plusnak egy hagyományos kazánnal szemben

 • puffertartállyal egybeépítve magasabb szintű kényelmet biztosít és még nagyobb tüzelőanyag megtakarítást
 • előállítható vele a használati meleg víz (bojler szükséges)
 • égés során a fa mindig a legoptimálisabb levegőellátást kapja
 • füstmentes égés
 • nem távozik a kéménybe a forró füstgáz, mivel szabályozható annak a hőfok
 • szabályozható teljesítmény
 • a vezérlő elektronika programja frissíthető USB-n keresztül

További előnye a KDR Plusnak egy faelgázosító kazánnal szemben

Nem érzékeny a fa nedvesség tartalmára. Nem teszi tönkre belülről a drága kerámia betéteket a lerakódott kátrány.

A kazán hozza a mai kor színvonalát. Mire gondolok? Jó kialakítású, szabályozható és ez által takarékos!

Konkrétan: 8-10 kW hőigény, kis vízterű, zárt fűtési rendszer + régi bojler (80 liter) párosítva egy 25kW-os szilárd tüzelésű kazánnal.

Az eredmény:

Napi egyszeri begyújtás, mindezt minden további felügyelet nélkül. És a takarékosság? A hőigény és a fűtési rendszer nem változott csak a kazán, mégis a felhasznált tüzelőanyag mennyiség kb. 40%-al csökkent. Illetve nem szükséges a “folyamatos” kazán felügyelet. Számomra is döbbenet, de tény, hogy egy új, modern kazán, szemben egy 40 -50 éves konstrukciójú kazánnal ennyivel jobb. Természetesen még lehetne további megtakarításokat elérni, de ha valaki nem maximalista, akkor ma 2014-ben a legjobb ár-érték arányú kazánt ismerheti meg a Defro KDR-ben.

Tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy mindenképpen megéri korszerű kazánra váltani.

Sándor
Dunaföldvár

Egy termék se felelt meg a keresésnek.