ECODESIGN

Mi az ECODESIGN?

E fogalom alapja az Európai Parlament által meghatározott 2009/125/EK “Energiával kapcsolatos termékek környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények”-ről szóló szabvány.

Mindenre vonatkozik a villanykörtéktől kezdve a háztartási készülékeken át, stb. Eljött hát a hűtőberendezések ideje is. Egyes készülékre mint pl. a hőszivattyúra vagy az elgázosítással üzemelő kazánokra ez a követelmény már 2015 óta érvényes. A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazánokra vonatkozó követelmények az Európai tanács 2015/1189 számú 2015 április 28-án kelt, és 2020 január 1 életbe lépő szabványában kerültek meghatározásra.

Az ajánlatban szereplő készülékeink már az ECODESIGN követelményeinek megfelelően készültek. A tüzelőanyag és az energia tiszteletben tartásával jelentős mértékben hozzájárulhatunk a levegő minőségének javulásához. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a jelenleg gyártott készülékeink egy része ki lesz vonva a forgalomból. Ez főleg a kevésbé hatékony, alacsony teljesítmény, nagy káros anyag kibocsájtási paraméterekkel rendelkező kazánokra vonatkozik.

2020 után piacra bevezetésre kerülő minden terméknek meg kell felelnie az alábbi követelményeknek:

 

Kazán névleges szezonális helyiség fűtési energiahatékonysága: ≤ 20 kW min. 75%
>20 kW min. 77%
Kézi utántöltésű 
kazánok esetében
Automata utántöltésű 
kazánok estében
Szezonális por kibocsájtás < 60 mg/m3 < 40 mg/m3
Szezonális szerves gázok kibocsájtása < 30 mg/m3 < 20 mg/m3
Szezonális szénoxidok kibocsájtása < 700 mg/m3 < 500 mg/m3
Szezonális nitrogén-oxid kibocsájtása < 200 mg/m3 – biomassza kazánok esetében
< 350 mg/m3 – fosszilis tüzelőanyagokkal üzemelő kazánok esetében

Mit jelent a szezonális helyiségfűtési energiahatékonyság / szezonális károsanyag kibocsájtás?

A fűtési szezon ideje alatt a kazán csak rövid ideig üzemel névleges teljesítményen, a fennmaradó időben csökkentett teljesítményen üzemel. Ezt figyelembe véve került bevezetésre a szezonális károsanyag kibocsájtás fogalma, mint átlagolt érték, mely figyelem veszi a névleges és csökkentet teljesítményt is. Hasonló elv alapján került meghatározásra a szezonális helyiségfűtési energiahatékonyság, itt a teljes energiahatékonyság értékéből a kazán által fogyasztott elektromos energia került levonásra. 

Címkézett kazánok

Az ekotervezés mellett az ekocímkézés is kötelező lesz. Ez a szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazán gyártókra vonatkozó a kötelezettség jóval korábban érvénybe fog lépni, már 2017.04.01-től minden kazánt el kell látni a már más elektromos termékekről ismert energiafogyasztási osztályt jelölő címkével.